Hej!

Ciekawe, że lato właśnie teraz postanowiło trochę zamienić się z jesienią i zrobić sobie małą przerwę. Tak więc, skoro zyskałam lukę w wakacjach na przygotowanie figury do bikini, korzystam z okazji! Skłamałabym, gdybym napisała, że detoks sokowy jest według mnie dietą. W moim przekonaniu, dla mojego ciała i intuicji diety raczej nie istnieją. Wszystko zależy od zdrowego podejścia (czyli zdrowego ciała) i poprawnych nawyków żywieniowych, a wiadomo – w zdrowym ciele, zdrowy duch! Dlatego raz na jakiś czas decyduję się zdroworozsądkowo na taki detoks owocowo-warzywny dla odświeżenia ciała i umysłu – wtedy mam najwięcej energii! Pogoda iście nieplażowa, ale stragany tym bardziej uginają się od ilości sezonowych owoców i warzyw w całej palecie barw. Więc jak można nazwać dietę sokową katuszami? Dla mnie to najlepszy czas na wyciskanie! W zdrowym ciele zdrowy duch! Do dzieła!

Zero waste

Zawsze miałam problem z tym, jak używać sprzętu od początku do końca będąc pewna, że jednak niczego nie marnuję. Ustalając menu sokowe na 4-5 dni zawsze staram się dobierać składniki tak, żeby jeszcze wykorzystać te ,,fusy” które spadają w trakcie wyciskania soku. Oczywiście są to warzywa i owoce sezonowe, najlepiej z własnego ogródka 🙂 Obierki z marchewki idą do ciasta marchewkowego lub na placuszki – proste! Resztki pomidorów wędrują do guacamole, ogórków do tzatzików – można je też bez problemu zamrozić! Ale takie pozostałości nie koniecznie muszą się przydać tylko w kuchni – obie warzywne pulpy nadadzą się do maseczek a pestki malin można wysuszyć a następnie zmielić lub nie i użyć do własnoręcznie zrobionego peelingu 🙂 Z marchewki zrób własny macerat. Opcji jest nieskończenie wiele, a zabawy przy tym bez końca. Najważniejsze jest to, żeby używać wysokiej klasy, energooszczędnego oraz bezpiecznego sprzętu, który bez problemów poradzi sobie z ,,przerobieniem” wybranych warzyw i owoców.

Eko sprzęt

Najnowsze wyciskarki wolnoobrotowe HUROM bazują na patentowanej technologii wolnoobrotowego wyciskania soków (SST) polegającej na delikatnym miażdżeniu składników za pomocą wyprofilowanego wałka ślimakowego. Prototyp tego wałka został wyrzeźbiony w drewnie i podczas ponad 40 letniej działalności nieustannie ulepszany! Naturalność oraz minimalna prędkość procesu zapobiega degradacji składników odżywczych zachowując naturalny smak oraz wysoką wartość odżywczą. Jak to, minimalna prędkość, zapytacie? Przecież wszystkim się ciągle spieszy! Wyciskarka wolnoobrotowa HUROM zaskoczyła mnie bardziej niż pozytywnie. Przygotowane owoce możecie po prostu wrzucić do kielicha – największy na rynku otwór wsadowy – bo aż 12 cm – i… i tyle, sok ROBI SIĘ SAM. Nie trzeba wrzucać po jednym, popychać, po kilku minutach napój jest gotowy i możecie nastawić więcej lub nowy smak. Tym sposobem, przygotowanie kilku soków na cały dzień trwa około 15 minut. Kilka złotych – kupienie sezonowych warzyw i owoców na targu. Wyciskarki do soków Hurom wykonane są w 100% z materiałów wolnych od BPA, nie posiadają ostrych elementów takich jak noże, dlatego są bezpieczne w użytkowaniu nawet przez najmłodszych. Moc to 200 W, a przyjmując średnią cenę energii, za pracę naszej wyciskarki wolnoobrotowej zapłacimy zaledwie kilka groszy. Zakup najwyższej jakości sprzętu to inwestycja na lata, a przecież o to chodzi w filozofii zero waste. Kupuj najlepszy, energooszczędny sprzęt, żeby służył Ci jak najdłużej, nie wyrzucaj, naprawiaj, wykorzystuj gwarancje. Firma HUROM oferuje okres 10-letniej gwarancji na silnik i na części oraz gwarancji door to door.

 

Nie tylko sok

Jeżeli kręcicie nosem i myślicie sobie ,,no tak, wszystko fajnie, ale soki to tak tylko na wakacje…”. Otóż funkcjonalność wyciskarki wolnoobrotowej HUROM oraz nasza wyobraźnia to najlepsze towarzystwo! Przy pomocy odpowiedniej nakładki nasza wyciskarka zmieni się w… domową lodziarnię – zaopatrz się w sito do lodów – niektóre wyciskarki posiadają tę funkcjonalność! Lody możemy też wykonać mrożąc w ulubionych foremkach na lody koktajl lub mus wyciśnięty na sicie do soków gęstych. Masz w lodówce nieco przejrzałe owoce i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić? Przepuść je przez wyciskarkę i zamróź jako mus do naleśników czy owsianek na zimę. Tym sposobem jestem szczęśliwą posiadaczką sosu morelowego oraz truskawkowo-malinowego. To nieprawda, że mieszkamy w nieurodzajnym klimacie i zimą ,,nie mamy co jeść”. Świeże soki z warzyw korzeniowych to bomba witaminowa, która pomoże nam przetrwać największe mrozy!

Kombinacji, przepisów na soki, pomysłów na wykorzystanie pulpy oraz połączenia smakowe to tylko kwestia naszego humoru, o resztę zadba HUROM – może to nie przypadek, że zmieniając kolejność liter otrzymamy słowo HUMOR? Z wyciskarką wolnoobrotową zawsze będzie wyśmienity! 😉

PS. Dla ciekawskich, w 4 dni poleciało 4 kilo 😉

 


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *